Sunday, November 11, 2012

Urgent help needed for Refugee shelter in Republika SrpskaAs the departure date nears for the first of our three containers for the 'Srpske zemlje, Srpski rod' project, our team in Republika Srpska has been hard at work securing the proper paperwork and transportation to make the delivery a success. While collecting information on how to best assist the community in Visegrad, our team leader for the region, Vanja Petrovic, uncovered a humanitarian tragedy. Around 100 refugees live in a makeshift shelter which is unfit to withstand the winter cold and encompasses a deplorable sanitation system. To make matters worse, a large number of the residents are young children who lack basic necessities such as winter clothing and school supplies.

Even though the shipment of the 40 ft. container is a difficult enough task, 28. Jun is committed to giving our utmost in helping all of our people in need. In order to take advantage of the imminent departure of the container to Visegrad, we have rushed clothing drives and fundraisers so we can load supplies for the refugees along with the medical equipment already being shipped there. Below is a first hand account of what Vanja witnessed at the camp as well as information on how you can help.

Ne daleko od cuprije na Drini u Visegradu nalaze se montazne barake u kojima jos uvijek zivi oko 100 izbjeglica iz Sarajeva, Zenice, Mostara, Gorazda, Konjica i Kaknja. Ono sto ce vam zalediti srce kada tamo dodjete nije hladni novembarski dan ni ledeni vjetar vec uslovi u kojima zive Marija i Dijana Miovcic, dvije preslatke djevojcice koje u tim barakama zive od rodjenja. Njihovi rodilteji su se upoznali u tim barakama, zavoljeli i vjencali. Tek stigle iz skole cekaju da im tata u malenoj sobici napravi nesto za rucak, jer mama im nije tu. Bolesna je i vec 15 dana u bolnici, a one nemaju novca ni da odu da je obidju. U skolu idu svaki dan same 3km pjesice pored rijeke Drine.
Vodu i za pice i kupanje donose s vanjske cesme, kupaju se u ledenim zajednickim WC-ma i nemaju ni osnovne uslove za zivot. Ostali stanari ovog tragicnog mjesta su uglavnom stariji, sami i zaboravljeni. Ne zele da se slikaju, stide se svoje sudbine i ne zele kazu nista. Tek kasnije kada su saznali da sam i sama bila izbjeglica kao i oni pristali su da kazu da im eto samo treba nesto da prebrode ove hladen dane. Jakne, cizme, trenerke, mozda neka posteljina ili deke.
Marija i Dijana ne znaju za drugi zivot osim izbjeglickog i ovih prljavih ornulih baraka ali mi i njima i ostalim izbjeglicama u Nezucima u Visegradu mozemo taj zivot olaksati makar malo, prije nego sto snijeg zatrpa barake i potrose drva za ogrev, svako onliko koliko ko moze a za njih i naj manji poklon je veliki. Zima je vec stigla zato im je pomoc potrbna sto prije i sto hitnije!
Za informacije kako da donirate i pruzite bilo kakvu pomoc posjetite nasu stranicu 28. Jun ili nas kontaktirajte na email 28jun.org@gmail.com

To donate via PayPal or Credit Card visit: http://28jun.blogspot.ca/p/donations.html
If you live in the Balkans and are interested in donating clothing contact: Vanja.rs@gmail.com