Friday, December 13, 2013

Isporukom pomoći u vrednosti od pola miliona dolara 28. Jun uspešno završio istorijski projekat


Toronto, ON - decembar 13. 2013. 28.Jun, najveća srpska organizacija iz dijaspore, danas je objavila uspešan završetak istorijskog humanitarnog projekta “Srpske zemlje, srpski rod”. Poslednja isporuka zvanično je primljena juče u Nišu na konferenciji za novinare pod pokroviteljstvom vlade. Klinički centar Niš primio je medicinku pomoć u vrednosti od oko pola miliona dolara i ovom donacijom je završen dvogodišnji projekat u okviru koga je humanitarna pomoć poslala Srbima na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i u Hrvatskoj. Ova organizacija koju vode pretežno studenti, održala je humanitarne i događaje u vezi sa osvešćivanjem ljudi o istini o Srbiji u preko 120 gradova širom sveta.
Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da je u dogovoru sa tom organizacijom dostavio spisak šta bi im od materijala bilo od koristi.
- Ovo je završetak akcije na kojoj smo radili više od godinu i po dana, a vrednost materijala i opreme, iako po zvaničnoj deklaraciji iznosi 400.000 dolara, na domaćem tržištu bila bi više od 500.000 evra. Dobili smo igle, makaze gaze, mantile, katetere, šetalice za bolesnike i slično, u količini koja će podmiriti naše potebe za nekoliko meseci. Ovo je jedna od najvećih dopremljenih donacija u Srbiji - rekao je Radovanović.
Nakon uspešnog organizovanja najveće isporuke pomoći Srbiji ikad, 28.Jun teži da se usredsredi na aktivnosti u vezi sa kulturološkom, ekonomskom, regionalnom i organizacionom sferom kako bi ostvarili interese Srbije u budućnosti.
- Veoma smo srećni što se sve uspešno završilo posle dve pune godine. Sada imamo znanje i logističku infrastrukturu da pomognemo Srbiji i na drugom polju, pored humanitarnog. Smatramo da bi bliže i mnogo bolje organizovane veze sa dijasporom neizmerno pomogle Srbiji i zbog toga ćemo pokrenuti kampanju da preuzmemo kontrolu nad Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu - rekao je Filip Filipi, predsednik i osnivač organizacije „28. jun“.