Sunday, July 6, 2014

Povodom "200 godina od dolaska Srba u Ameriku" organizacija 28.Jun odlikovana za svoj humanitarni rad


U toku tradiconalnog obeležavanja Vidovdanskog vikenda, u Filadelfiji je održana svečanost pod imenom “200 godina od dolaska Srba u Ameriku.” Proslavu je organizovala Teslina naučna fondacija na čelu sa Nikolom Lončarem, koji je i predsednik organizacije, kao i bliski saradnik 28.Juna.

Ovom prilikom 28.Jun je odlikovan za svoj dugogodišnji humanitarni rad poveljom “Teslin narod”. Ovo odlikovanje je još jednu u nizu potvrda dosadašnjih dostignuća organizacije 28.Jun i još jedan motiv za dalji napredak i razvitak organizacije. Proslava je trajala tri dana i započela je u Rajhanmu gde je otkrivena bista Nikole Tesle koju je Teslina naučna fondacija poklonila gradu. Vidovdanskom vikendu su prisustvovali mnogi značajni ljudi iz Srbije kao i iz dijaspore, među njima se našle i premijerka Republike Srpske gđa.Cvijanović kao i Mirjana Živković, generalni konzul Republike Srbije u Njujorku.

Održan je i svečani prijem na kojem su se na aukciji našli vredni predmeti, aukciju je upriličila Zvezdana Stojanović. Ovaj Vidovdanski vikend je bio poseban za organizaciju 28.Jun iz još jednog razloga – prvih 30t pomoći od ukupno 200t prikupljenih za postradale u poplavama je stiglo na aerodrom u Beograd, a sada se nalazi u magacinu Crvenog krsta. Ostatak pomoći će stići uskoro, a njena ukupna vrednost iznosi 1 500 000 dolara. 28.Jun blisko sarađuje sa Crvenim krstom Srbije i Crvenim krstom Republike Srpske kao i američkim i kanadskim Crvenim krstom. Volonteri 28.Jun će nadgledati distribuciju pomoći kako bi osigurali da stigne do onih kojima je namenjena.

Predsednik organizacije 28.Jun Filip Filipi je rekao: “Bila mi je velika čast kada sam ispred svoje organizacije primio povelju “Teslin narod”, ali mi je jednako zadovoljstvo pričinila činjenica da su svi upoznati sa našim radom i da smo mnogima upravo mi bili inspiracija za neke njihove akcije. Smataram da je uloga dijaspore u razvoju Srbije ogromna i da se to najviše vidi u teškim vremenima kada dijaspora bezrezervno pomaže matici.”