Friday, December 18, 2015

DONACIJA ZA JOVANA I PREDGRAGA ISPORUCENA

DONACIJA ZA JOVANA I PREDRAGA ISPORUČENA! Članovi naše organizacije 28.jun zajedno sa predstavnicima bratske studentske organizacije iz Srbije, Sistem vrednosti – juče 17.12.2015. su posetili porodicu Jovana (6) i Predraga (9) Đergovića u selu Zagrađe, pored Zaječara. Ova dva dečaka o kojima smo pisali pre 5 dana žive sa ocem, pradedom i prababom u potpunom siromaštvu. Naši volonteri su juče u Zaječaru kupili 13 kućnih aparata za opremanje nove kuće za porodicu Đergović, uključujući veš mašinu, frižider, šporet sa rernom, bojler za kupatilo, grejalice, zamrzivač, peglu i drugo. Danas ćemo se sresti sa predstavnikom Blic fondacije, koja je prva otkrila ovu porodicu, i predate donaciju za kupovinu nove kuće. Naš plan je da se porodica Đergović do Božića preseli u novu kuću potpuno opremljenu svim potrebnim kućnim aparatima – kupljenim od naših donacija.

Novac koji je potreban za kupovinu kuće još nije skupljen u potpunosti, te vas molimo da ako niste već priložili da svoj prilog date što pre preko ovog linka: https://28jun.org/#donate

Koordinator 28. Juna, Stana Dubajić koja je učestvovala u poseti i predaji donacije je ovako prokomentarisala ono što je videla:
- Jovan ne skida svoju novu jaknu već 4 dana otkad mu je poklonjena, u njoj čak i spava. Uslovi u kojima žive su šokirali i nas koji živimo u Srbiji, a mnogi u dijaspori ne mogu ni da zamisle ono što smo mi videli. Kuću napravljenu od blata u kojoj dečaci žive sa ocem, prababom i pradedom je kupio deda njihovog oca Dalibora, čak 1953. godine, danas se skoro se raspada i ima samo jednan sobičak i kuhinjicu.
- Otac dečaka, Dalibor mi je rekao da su imali 4 krave ali da je jednu za drugom prodavao da bi pokrivao troškove dok je njegova žena bolovala i umirala od raka. Poslednju kravu je morao prodati pre 3 godine kad je izgubio ženu, da bi pokrio troškove njene sahrane.
- Dalibor se bavi sečom drva u šumi za druge seljane i na poslu se pre par godina povredio kad mu je od umora ispala motorna testera i posekla mu nogu. Pokazao mi je posekotinu na potkolenici. Zbog te povrede on nije mogao niti da hoda, niti da radi 6 meseci. Pored već postojećih problema ova povreda je dodatno pogoršala njihovo postojeće siromaštvo. Njegov pradeda (86) i prababa (80) koji su Dalibora odgajili su stari i ne mogu baš puno da pomognu.
- Da bi Dalibor mogao da izdržava svoje sinove, prababu i pradedu, i da ne zavisi od milostinje potreban mu je novi traktor, jer ovaj koji ima je 3 godine stariji od Dalibora (37) i nemoguće ga je popraviti.

U IME PORODICE ĐERGOVIĆ ŽELIMO ISKRENO DA ZAHVALIMO SVIM NAŠIM DONATORIMA, SVIMA ONIMA KOJI NAS PODRŽAVAJU I NAŠIM VOLONTERIMA!

Za donacije putem PayPal-a ili kreditne kartice posetitie: https://28jun.org/#donate

Za međunarodne bankovne transfere pošaljite svoje donacije na:

Ime: 28. JUN
Transit br: 08160
Br. računa u banci: 1009299
Bank institution number: 003WE HAVE DELIVERED! 28. Jun members along with our partners in Serbia, Sistem Vrednosti, yesterday visited Jovan and Predrag Djergovic in the village of Zagradje, the two boys living in extreme poverty we first wrote about only 5 days ago. Our volunteers purchased and delivered 13 house appliances including a washing machine, fridge, oven, boiler, heaters, beds and much more. Today we will meet with the Blic foundation, who first discovered the family, and make a monetary donation toward the purchase of their new house. The plan is to have the family move into their new home, with their new appliances waiting, by Christmas.

The amount needed for the new house has not yet been reached so please donate if you have not already done so and share the link: https://28jun.org/#donate

28. Jun coordinator Stana Dubajic who oversaw the delivery commented on her visit:
- Jovan has not taken off the new jacket since he got it, he sleeps in it. The living conditions even shocked those of us from Serbia, the diaspora could not imagine it, the house was made out of mud and bought by the boys' grandfather in 1953.
- The father Dalibor said the family had 4 cows but had to sell them off one by one to cover expenses which were brought on by his wife's battle against cancer. He sold their last cow 3 years ago to cover her funeral costs.
- Dalibor cuts trees for the village but he suffered an injury, when because of exhaustion he lost control of his chainsaw and cut his leg. He was unable to walk or work for 6 months and this contributed to the financial hardship of the family.
- They need help purchasing a new tractor so they can become self sufficient. Without a tractor the father cannot work on his land and produce enough food and crops to feed his family.

WE WANT TO SINCERELY THANK ALL OUR DONORS, SUPPORTERS AND VOLUNTEERS ON BEHALF OF THE DJERGOVIC FAMILY!

To donate via PayPal or Credit Card please visit: https://28jun.org/#donate

To give via bank transfer, send to:

Name: 28. JUN
Transit number: 08160
Bank Account number: 1009299
Bank institution number: 003
Swift Code: ROYCCAT2
Routing/ABA number: 021000021
Royal Bank of Canada
Burnside and Tillicum Branch
306 Burnside Road West